Zdravlje dece

Refluks kod beba

29.06.2023.
Refluks kod beba
Refluks kod beba

Refluks kod beba je uobičajeno stanje koje se javlja kod mnogih novorođenčadi. Refluks se odnosi na vraćanje hrane iz želuca u jednjak, što može izazvati nelagodu i simptome kod beba. Istražićemo šta je refluks kod beba, zašto se javlja, kako ga prepoznati i lečiti, kao i neke prirodne načine ublažavanja simptoma.

Šta je refluks kod beba?

Refluks kod beba, poznat i kao gastroezofagealni refluks (GER), je stanje u kojem se hrana iz želuca vraća nazad u jednjak. Normalno, donji mišić jednjaka zatvara ulaz u želudac kako bi sprečio vraćanje hrane. Međutim, kod nekih beba taj mišić nije dovoljno jak da spreči vraćanje hrane.

 

Refluks kod beba se najčešće javlja tokom prvih meseci života i može trajati sve dok se mišić jednjaka ne razvije i ojača. Većina beba preraste refluks bez ikakvih dugoročnih posledica.

Simptomi refluksa kod beba

Simptomi refluksa kod beba mogu varirati, ali neki od najčešćih su:

  • Regurgitacija - beba može povraćati hranu nakon obroka. Ovo se obično dešava odmah ili nekoliko minuta nakon hranjenja.
  • Nadimanje - refluks može uzrokovati nadimanje i gasove kod beba, što može izazvati nelagodu.
  • Problemi s ishranom - beba može odbijati hranu, biti nemirna ili pokazivati znake nelagode tokom hranjenja.

Zašto se javlja refluks kod beba?

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti pojavi refluksa kod beba:

Mišić koji kontroliše protok hrane između jednjaka i želuca još uvek nije dovoljno jak kod novorođenčadi, što može dovesti do refluksa.

Ako beba previše jede ili brzo sisa, veća je verovatnoća da će doći do povraćanja hrane.

Kada beba leži horizontalno ili je previše zgrčena, to može pogoršati simptome refluksa. Položaj bebe nakon hranjenja može uticati na to da se hrana vraća nazad u jednjak.

Kod nekih beba pokretljivost želuca može biti sporija ili nepravilna, što može doprineti pojavi refluksa.

Kako prepoznati refluks kod beba?

Prepoznavanje refluksa kod beba može biti izazovno, jer simptomi mogu biti slični drugim stanjima, kao što su grčevi kod beba. Ipak, neki od znakova koji mogu ukazivati na refluks uključuju:

  • Često povraćanje hrane nakon obroka.
  • Beba je nemirna tokom hranjenja ili se čini da joj je nelagodno.
  • Gubitak težine ili nedostatak dobijanja na težini.
  • Regurgitacija hrane koja se često javlja tokom dana.
  • Problemi sa spavanjem, kao što su često buđenje ili nemiran san.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svoje bebe, važno je posetiti pedijatra radi dijagnoze i saveta.

Lečenje i kako ublažiti refluks kod beba

U većini slučajeva refluks kod beba nestaje sam od sebe kako beba raste. Međutim, postoje neke mere koje možete preduzeti kako biste ublažili simptome i olakšali bebi:

Pomaže da držite bebu u uspravnom ili polu-uspravnom položaju tokom hranjenja i nakon toga. Ovo može pomoći u sprečavanju vraćanja hrane u jednjak.

Umesto da beba jede veće količine hrane odjednom, može biti korisno hraniti je češće, ali manjim obrocima. To može smanjiti pritisak na mišić jednjaka i smanjiti šanse za povraćanje.

Držite bebu uspravnom najmanje 30 minuta posle obroka kako bi se hrana bolje svarila i smanjio rizik od refluksa.

Uska odeća može pritiskati stomak bebe i pogoršati simptome refluksa. Birajte odeću koja je udobna i ne pritiska trbuh.

Prirodni načini ublažavanja refluksa kod beba

Pored gore navedenih mera, postoje i neki prirodni načini koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma refluksa.

Podignite glavni deo krevetića kako biste stvorili blagi nagib. To može pomoći da se spreči vraćanje hrane u jednjak tokom spavanja.

Ako dojite, pokušajte hraniti bebu u položaju u kojem je njen gornji deo tela nešto izdignut. Takođe, možete isprobati promene u sopstvenoj ishrani, kao što izbegavanje začinjene hrane ili kofeina, jer to može uticati na refluks kod bebe.

Neke majke koriste prirodne lekove, kao što su nana ili kamilica, koje mogu imati umirujući efekat na probavni sistem bebe. Međutim, pre upotrebe bilo kakvih prirodnih lekova, važno je konsultovati se sa pedijatrom.

Pokušajte prilagoditi raspored hranjenja bebe tako da ima dovoljno vremena između obroka i ležanja. To može pomoći u sprečavanju vraćanja hrane nakon obroka.

Važno je naglasiti da se pre bilo kakvih promena u ishrani, primeni lekova ili postupaka, trebate konsultovati sa pedijatrom. Tako ćete dobiti najbolje savete i preporuke za ublažavanje simptoma refluksa kod vaše bebe.

Refluks ume da zabrine roditelje, ali uglavnom nestaje s vremenom. Ako imate bilo kakve sumnje ili nedoumice, uvek se obratite lekaru za dodatne savete i smernice.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara