Zatrudneti može biti uzbudljiv i čaroban trenutak u životu mnogih žena. Dok je nekim parovima priroda veoma blagonaklona, drugi mogu iskusiti izazove na putu ka ostvarenju trudnoće. Srećom, postoje koraci koje žene mogu preduzeti kako bi povećale šanse za začeće. U tekstu ćemo navesti 10 saveta koji mogu pomoći da ostvarite želju za roditeljstvom.

Zdrava ishrana

Pravilna i zdrava ishrana igra ključnu ulogu u reproduktivnom zdravlju. Jedite raznovrsnu ishranu bogatu svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i magnezijumom. Izbegavajte preteran unos šećera, zasićenih masti i prerađene hrane, jer oni mogu negativno uticati na ravnotežu hormona.

Recimo, antioksidansi utiču na plodnost oba pola, a njih dobijamo putem hrane. Utiču na jajne ćelije i spermatozoide. Time je trudnoća izvesnija.

Održavajte zdravu telesnu težinu

Prekomerna težina ili nedovoljna telesna masa mogu ometati plodnost i uticati na trudnoću. Održavanje zdrave telesne težine može poboljšati šanse za začeće. Uz savete lekara možete napraviti plan ishrane koji će vam znatno pomoći da zatrudnite. Pored pomenute hrane, preporučuje se da unostite cink, selen, beta-karoten i druge vitamine.

Redovna fizička aktivnost

Trudnoća se može podstaći redovnim i umerenim fizičkim aktivnostima, jer se tako poboljšava cirkulaciju krvi i hormonsku ravnotežu, što olakšava začeće. Fizičke aktivnosti poput hodanja, plivanja ili joge mogu biti od pomoći. Važno je da se ne preopteretite vežbanjem, jer preterani napor može imati suprotan efekat na trudnoću.

Izbegavajte stres

Stres negativno uticati na reproduktivno zdravlje i trudnoću. Nađite način da smanjite stres, jer to može biti od ključnog značaja. Težite tome da se što više opustite, tu vam mogu pomoći aktivnosti poput meditacije, dubokog disanja ili joge. Takođe, razgovarajte sa partnerom, prijateljima ili stručnjakom za mentalno zdravlje o svojim brigama i izazovima koje susrećete.

Praćenje plodnih dana i ovulacije

Praćenje plodnih dana u menstrualnom ciklusu može povećati šanse za začeće. Koristite metode poput praćenja bazalne telesne temperature, pregleda cervikalne sluzi ili korišćenja testova za ovulaciju kako biste identifikovali svoje najplodnije dane.

Redovan intimni odnos

Održavanje redovnih odnosa tokom plodnih dana i te kako povećava verovatnoću da ćete zatrudneti. Tokom plodnih dana i ovulacije, preporuka je da češće imate odnose. To ne znači da ostalim danima ne treba da budete intimni, samo su šanse znatno veće tokom perioda ovulacije.

Izbegavajte pušenje, alkohol i narkotike

Pušenje, konzumacija alkohola i narkotika značajno utiču na plodnost. Ako želite zatrudneti, najbolje je izbegavati ove supstance kako biste stvorili optimalno okruženje za začeće.

Suplementi i vitamini

Određeni suplementi i vitamini pomažu u održavanju reproduktivnog zdravlja. Folna kiselina je posebno važna, jer pomaže u prevenciji neuralnih cevki kod beba. Takođe, vitamin D, omega-3 masne kiseline i cink mogu imati pozitivan uticaj na plodnost. Pre nego što počnete da uzimate bilo koji dodatak, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Redovne posete lekaru

Redovne posete ginekologu mogu biti od velike pomoći u ostvarivanju trudnoće. Lekar može pratiti vaše reproduktivno zdravlje, identifikovati eventualne probleme ili neravnotežu, te vam dati neophodne savete ili tretman.

Ostanite pozitivni i strpljivi

Najvažnije je da ostanete pozitivni i strpljiv tokom procesa pokušavanja začeća. Svako telo je jedinstveno. Iako neki parovi mogu zatrudneti brzo, drugima če biti potrebno više vremena. Verujte u svoje telo i budite strpljivi. Ukoliko imate bilo kakve brige ili sumnje, uvek se obratite ginekologu za dodatne informacije.

Zatrudneti može biti izazovan proces, ali uz pravilan pristup, možete povećati svoje šanse za začeće. Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, izbegavanje stresa i suplementacija mogu doprineti vašem reproduktivnom zdravlju i tome da zatrudnite. Nemojte zaboraviti da je svaki put do trudnoće jedinstveni. Budite strpljivi i održavajte pozitivan stav, vaša sreća i ostvarenje roditeljstva su vredni svakog napora, jer je trudnoća predivno iskustvo.