Kako uspavati bebu je jedan od najvećih izazova s kojim se roditelji susreću. U početku, mnogi roditelji se pitaju koliko bebe zapravo spavaju i zašto ne spavaju noću. Takođe je važno znati koliko često bebe spavaju tokom dana, koji su provereni načini da uspavate bebu. U ovom tekst ćemo odgovoriti na najvažnija pitanja i dati nekoliko praktičnih saveta kako najlakše uspavati bebu.

Koliko bebe spavaju?

Novorđenčadi spavaju prosečno od 16 do 17 sati tokom dana. Međutim, to se ne dešava odjednom. Bebe imaju potrebu da često jedu, pa se stoga njihov san često prekida tokom noći. U periodu od 3 do 6 meseci donosi malo stabilnosti, tada bebe obično spavaju oko 15 sati dnevno. Kako beba raste i razvija se, smanjuje se i potreba za spavanjem, pa se prosečno vreme sna smanjuje na oko 12 do 14 sati između 6 meseci i 2 godine.

Zašto bebe ne spavaju noću?

Postoje nekoliko razloga zbog kojih bebe često ne spavaju noću. Prvo, bebe imaju male želuce i često su gladne. To znači da će se probuditi tokom noći kako bi jele i zadovoljile svoje nutritivne potrebe. Drugo, bebama može biti nelagodno zbog pelena koje su mokre, osećaja gladi ili bola. Takođe, bebe mogu biti nezrele u pogledu razvijanja regularnih ciklusa sna i budnosti.

Koliko bebe spavaju danju?

Uz spavanje tokom noći, bebe takođe imaju potrebu za spavanjem tokom dana. Uobičajeno je da bebe spavaju od 3 do 5 puta tokom dana u prvih nekoliko meseci. Kako beba raste, broj dnevnih spavanja se smanjuje na 2 do 3 puta. Dnevno spavanje obično je kraće od noćnog spavanja, traje između 30 minuta i 2 sata.

Proverene metode za uspavljivanje beba

Postoji nekoliko proverenih kako uspavati bebu koje roditelji mogu da primene:

 

Cry it out

Metoda koja je poznata odavno, ali ubedljivo najstroža. Mnogi roditelji nemaju srca za ovakav pristup. Jednostavno, pustite bebu da se isplače, a onda će se sama uspavati. Uspavati bebu primenom ove metode nije lako, bez obzira na to što donosi rezultate. Naravno, na vama je da odlučite hoćete li je primeniti. 

Ferber metoda

Mnogi smatraju da je slična prethodnoj, s tim što je unapređena. Uspavati bebu ovom metodom znači da je uvek odvodite na spavanje u isto vreme, te ostavljate u sobi i izlazite. Beba se obilazi u kratkim vremenskim razmacima, koji se postepeno povećavaju. Ako plače, tada dolazite do bebe, ali je ne uzimate u ruke, već pokušavate da je umirite rečima ili dodirima.

 

Stolica metoda

Ova tehnika, nasuprot prethodnim metodama, omogućava roditelju da bude u sobi sa bebom dok ne zaspi.

Roditelj sedi pored kreveca i uspavljuje bebu rečima i maženjem, ali bez uzimanja u naručje. Pošto se beba umir, stolicu možete se postepeno da udaljite da vas beba više ne vidi roditelja, koji ostaje u sobi. Stolicu primaknite, ako beba zaplače, ali nemojte je uzimati u naručje.

Mana metode je što beba može da se uznemi, pošto se probudi i primeti da roditelj nije tu.

 

Bedtime fading

Ako ste osetljivi na plač bebe, onda možete da isprobate metodu koja podraumeva uzimanje bebe u naručje. Važno je vodite računa o bebinom ritmu za spavanje, te je stavite na spavanje kad je pospana, tada imate veće šanse da uspavate bebu. Ukoliko zaplače, uzimte je u naručje, ali ne duže od pola sata.

Pick up-put down

Prema ovoj metodi, kada je beba pospana, ali još budna, trebalo bi je spustiti u krevetić. Ako beba zaplače, preporučuje se da sačekate nekoliko minuta da vidite hoće li se sama umiriti i uspavati. Ako se ne umiri, kratko je utešite i vratite u krevetić. Povaljvajte sve dok beba ne zaspi. Metoda traži strpljenje, te se smatra da rezultati dolaze posle 10 do 14 dana, dok ostale metode daju rezultate znatno brže.

Kako najlakše uspavati bebe?

Najlakši način da uspavate bebu zavisi od bebe do bebe. Ipak, sledeći neke od navedenih saveta umeju biti korisni. Uspostavite rutinu uspavljivanja, napravite prijatno okruženje za spavanje. Takođe, bilo bi korisno da pratite bebine signale umora i pokušate da uspavate bebu kada je umorna, ali još budna.

Svaka beba je jedinstvena i neke metodi će bolje raditi nego druge. Bitno je da roditelji budu strpljivi i fleksibilni s različitim metodama. Takođe, imajte na umu da uspavati bebu može biti izazovno u nekim periodima, kao što su faze rasta, skok u razvoju ili kada bebi rastu zubići.

Uvek je važno da se konsultujete sa pedijatrom za razvoj dece ako imate brige ili poteškoće sa uspavljivanjem bebe.