Štucanje kod beba je česta pojava koja ponekad zabrine roditelje. Međutim, nije opasno i postoje načini kako da se rešite štucanja i pomognete vašoj bebi.

Zašto bebe štucaju?

Štucanje kod beba je uobičajen fenomen i obično nije razlog za zabrinutost. Postoji nekoliko razloga zbog kojih bebe štucaju.

Kod novorođenčadi mišići koji su odgovorni za kontrolu disanja i gutanja još nisu potpuno razvijeni. Kao rezultat toga dolazi do povremenog nekoordinisanog grčenja dijafragme, što uzrokuje štucanje.

Takođe, može biti posledica prebrzog hranjenja ili prejedanja. Kada beba brzo ili prekomerno konzumira hranu, želudac se širi i iritira dijafragmu, te izaziva štucanje.

Bebe umeju često da progutaju malu količinu vazduha prilikom hranjenja ili plakanja. Vazduh može da nadraži dijafragmu i uzrokuje štucanje. Pored toga, kod nekih beba štucanje može biti posledica refluksa želudačne kiselina. Kada se kiselina iz želuca vrati u jednjak, to može izazvati nelagodnost i štucanje.

Često štucanje kod beba?

Često štucanje kod beba javlja se iz različitih razloga, ali obično nije znak ozbiljnog problema.

Ako bebu hranite prebrzo, ako je previše uspravno tokom obroka ili ako je previše gladna dok jede, to može dovesti do čestog štucanja.

Bebe koje pate od gastroezofagealnog refluksa (GERD) mogu često štucati zbog vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Može biti praćeno i drugim simptomima poput povraćanja, nemira i lošeg spavanja.

Ukoliko beba uzima previše hrane u jednom obroku, to izaziva preopterećenje želuca i uzrokuje često štucanje. Važno je istaći da se štucanje kod beba obično smanjuje kako beba raste i njen probavni sistem postaje zreliji.

Kako pomoći bebi kod štucanja?

Evo nekoliko načina kako možete pomoći bebi kada štuca:

Ako štuca tokom obroka, prekinite hranjenje na kratko.

Ponekad promena položaja bebe može pomoći da se zaustavi štucanje. Pokušajte da je lagano podignete i držite uspravno tokom hranjenja. Ovo može pomoći da se spreči gutanje vazduha i smanji pritisak na dijafragmu.

Ako je nemirna ili uplašena, to može povećati štucanje. Pokušajte da je umirite i pružite joj sigurnost i udobnost. Držanje i pevanje pesmica mogu pomoći da se smiri.

Ako uočite da beba često štuca posle obroka, možda je korisno uvesti kraće pauze između njih. Ovo može omogućiti želucu da pravilno vari pre idućeg obroka i smanji šanse za štucanjem.

Previše toplo ili hladno okruženje može izazvati nelagodnost kod beba. Pazite da beba bude adekvatno obučena.

Bljuckanje i štucanje kod beba?

Bljuckanje i štucanje kod beba su dve odvojene stvari, iako se mogu ponekad javiti zajedno. Bljuckanje je obično posledica refluksa hrane iz želuca nazad u jednjak ili čak u usta bebe. Ovo se može desiti kao rezultat nezrelosti mišića koji kontrolišu donji deo jednjaka ili kao posledica prejedanja i prebrzog hranjenja.

Štucanje, sa druge strane, uzrokuje povremeno i nekontrolisano grčenje dijafragme, mišića koji se nalazi između grudnog koša i trbuha. To može rezultirati brzim i oštrim zvukom i pokretima iznenadnog udisaja.

Dok bljuckanje može biti povezano sa štucanjem, nisu uvek međusobno uslovljeni. Obično, ni bljuckanje ni štucanje nisu razlog za zabrinutost, osim ako se javljaju u prevelikim količinama ili prate druge simptome.

Kako zaustaviti štucanje kod beba?

U većini slučajeva prestaje samo od sebe i ne zahteva posebne intervencije. Međutim, ako želite da pokušate zaustaviti štucanje kod bebe, možete isprobati neke od sledećih metoda:

Lagano promenite položaj bebe kako biste mogli da utičete na njenu dijafragmu. Na primer, podignite je i držite uspravno ili je lagano naginjite prema napred dok je držite u naručju.

Pokušajte da ometate pažnju bebe kako biste joj skrenuli misli s štucanja..

Ako primetite da se javlja tokom hranjenja, pokušajte da hranite bebu manjim obrocima, ali češće.

Ako dojite bebu obratite pažnju na određenu hranu koja može izazvati štucanje. Neki sastojci ili začini mogu izazvati iritaciju želuca i dijafragme. Ako dojite možda bi trebalo da uvedete promene u svoju ishranu. Ako koristite formulu razgovarajte sa pedijatrom o mogućim promenama.

Kako sprečiti štucanje kod beba?

Iako se štucanje obično ne može potpuno sprečiti, evo nekoliko saveta koji mogu mogućnost pojavljivanja.

Hranite bebu u određenim vremenskim razmacima kako biste sprečili prejedanje ili prebrzo hranjenje.

Držite bebu uspravno tokom hranjenja kako biste smanjili mogućnost gutanja vazduha. Ovo može uključivati držanje bebe podignute ili blago nagnute napred.

Napravite kratke pauze tokom hranjenja kako bi se bebi omogućilo da pravilno svari hranu i smanji pritisak na želudac.

Pokušajte da izbegnete previše aktivnih aktivnosti odmah posle obroka. Previše pokreta može izazvati pritisak na želudac i dijafragmu, što može dovesti do štucanja.

Postepeno uvodite nove namirnice kako biste pratili da li neka od njih izaziva štucanje ili nelagodnost. Ako primetite da određena hrana uzrokuje štucanje, treba je privremeno izbegavati.

Važno je zapamtiti da su bebe različite i ono što funkcioniše kod jedne bebe možda neće kod druge. Ako se štucanje nastavi ili ako beba ispoljava druge simptome ili nelagodnost, uvek je preporučljivo konsultovati se sa pedijatrom radi procene i saveta.

Da li štucanje izaziva grčeve kod beba?

Štucanje obično ne izaziva grčeve kod beba. Grčevi kod beba su česti i javljaju se kao posledica nerazvijenog digestivnog sistema. Uzroci grčeva mogu uključivati ​​nezrelost crevnih mišića, probavne smetnje, preosetljivost na određene sastojke hrane ili čak emocionalni stres.

Štucanje je rezultat grčenja dijafragme, mišića koji je odgovoran za disanje. Iako može biti neugodno za bebu, obično nije povezano sa grčevima. Grčevi kod beba često se manifestuju kao intenzivna bol i nelagodnost, praćeni plačem i napetošću mišića.

Šta ne treba raditi kada beba štuca?

Kada se suočavate sa štucanjem kod bebe, postoje neke stvari koje treba izbegavati:

Obično je normalan deo razvoja bebe i nije razlog za paniku. Nema potrebe za preteranom brigom ili zabrinutošću.

Iako neke namirnice mogu izazvati štucanje kod nekih beba, nije potrebno radikalno menjati ishranu bebe bez konsultacije sa pedijatrom. Svaka beba je jedinstvena, pa je važno pratiti njen individualni odgovor na hranu.

Ako štuca tokom obroka, ne pokušavajte je prisiljavati da brzo ili više jede. Neka obrok bude prilagođen apetitu bebe.

Postoje različite "poznate" metode koje se navode kao način za zaustavljanje štucanja, poput iznenadnog preplašivanja bebe ili davanja vode. Nisu naučno potvrđene i mogu biti nepotrebno stresne ili čak opasne za bebu.

Ako prati i druge simptome poput povraćanja, loše telesne mase, izražene nelagodnosti ili lošeg napretka, važno je konsultovati se sa pedijatrom. Ovi simptomi mogu ukazivati na medicinsko stanje koje zahteva pažnju i tretman.

Uvek je najbolje da se konsultujete sa pedijatrom ako imate bilo kakve brige ili nedoumice u vezi sa štucanjem ili zdravljem vaše bebe.


Sunčanica kod bebe je zdravstveni problem koji nastaje kao posledica izlaganja bebe visokim temperaturama i direktnom sunčevom svetlu. Bebe su posebno osetljive na toplotu i imaju manje sposobnosti za regulaciju telesne temperature u odnosu na odrasle osobe. Zbog toga je važno preduzeti odgovarajuće mere zaštite kako bi se izbegla sunčanica.

Razlozi za nastanak sunčanice kod beba mogu biti mnogobrojni. Preterano izlaganje bebinih nezaštićenih delova tela direktnom suncu, posebno u periodu najjačeg sunčevog zračenja, može izazvati pregrevanje organizma. Bebin organizam ima poteškoća da se ohladi, jer ne može da se efikasno znoji kao odrasli. 

Takođe, bebe imaju tanju kožu koja je osetljivija na opekotine od sunca. Osim toga, produžen boravak na suncu bez odgovarajuće zaštite može izazvati dehidraciju i oštećenje kože.

Da bi se zaštitila beba od sunčanice, važno je preduzeti sledeće mere:

  • Hladovina: Izbegavajte direktno izlaganje bebe suncu tokom perioda kada je sunce najjače, obično od 10 sati ujutru do 4 sata popodne. Tražite hladovinu, koristite suncobran ili šator kako biste zaštitili bebu od sunčevih zraka.
  • Oblačenje bebe: Obucite bebu u laganu odeću koja pokriva veći deo tela. Materijali od pamuka su najbolji izbor, jer dopuštaju koži da diše i apsorbuju znoj.
  • Korišćenje šešira i naočara: Obezbedite bebi šešir sa širokim obodom kako bi se zaštitilo lice, uši i vrat od sunčevih zraka. Sunčane naočare sa UV zaštitom takođe su važne za zaštitu očiju od štetnih sunčevih zraka.
  • Korišćenje krema za sunčanje: Ako je beba starija od 6 meseci, možete koristiti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30 i većim. Nanesite je na izložene delove kože barem 30 minuta pre izlaska napolje i ponavljajte nanošenje svaka 2 sata ili češće ukoliko je beba u vodi.

Ako se ipak javi sunčanica kod bebe, važno je odmah preduzeti mere kako bi se ublažili simptomi i sprečile moguće posledice.

  • Sklonite bebu sa sunca: Odvedite bebu u hladovinu ili u klimatizovan prostor kako biste je smanjili rizik od daljeg pregrevanja.
  • Hidrirajte bebu: Ponudite bebi dojenje ili flašicu sa vodom kako biste nadoknadili tečnost koju je izgubila usled dehidracije. Male količine tečnosti na svakih nekoliko minuta mogu biti efikasnije od velike količine odjednom.
  • Koristite hladne obloge: Postavite hladne, vlažne krpe ili peškire na čelo i vrat bebe kako biste joj pomogli da se rashladi. 
  • Tuširanje ili kupanje: Blago okupajte bebu u mlakoj vodi kako biste joj smanjili telesnu temperaturu. Ovo može pružiti trenutno olakšanje i pomoći u rashlađivanju organizma.
  • Praćenje simptoma: Budite pažljivi na simptome sunčanice kao što su visoka temperatura, crvena koža, vrtoglavica, malaksalost, mučnina ili povraćanje. Ako simptomi ne popuštaju ili se pogoršavaju, odmah potražite medicinsku pomoć.

Posledice sunčanice kod bebe mogu biti ozbiljne i zahtevaju pažnju. U nekim slučajevima, sunčanica može zahtevati medicinsku intervenciju, pa je važno biti obazriv i reagovati brzo.

Uvek je najbolje sprečiti sunčanicu kod beba preduzimanjem odgovarajućih mera zaštite. Redovno proveravajte bebu tokom izlaganja suncu i budite svesni znakova pregrevanja ili dehidracije. Pravilna zaštita od sunca i pažljivo praćenje mogu pomoći u očuvanju zdravlja i dobrobiti vaše bebe tokom letnjih meseci.