Ishrana bebe i dece

Palenta za bebe-kada davati bebi?

29.06.2023.
Palenta za bebe-kada davati bebi?
Palenta za bebe-kada davati bebi?

Uvođenje čvrste hrane u ishranu bebe je važna faza razvoja. Kada se beba približi uzrastu od šest meseci, postoji mogućnost za dodavanje novih namirnica u njenu ishranu, kao što je proso za bebe. Međutim, jedna od odličnih opcija za prvi obrok bebe je palenta.

Palenta je tradicionalno jelo koje se sastoji od kukuruznog brašna i vode, te je izuzetno korisna za bebin rast i razvoj. Kako spremiti palentu za bebe, prednosti kukuruzne palente, optimalno vreme za uvođenje palente u bebinu ishranu, kao i nekoliko recepata koji će vam pomoći da raznovrsno i ukusno hranite svoju bebu.

Kako pripremiti palentu za bebe?

Priprema palente za bebe je jednostavna i zahteva samo nekoliko sastojaka:

Sastojci:

  • 4 kašike kukuruznog brašna (bez glutena)
  • 1 šolja vode

Uputstvo:

U maloj šerpi zagrejte vodu do ključanja. Smanjite temperaturu na srednje jaku i postepeno dodajte kukuruzno brašno, neprestano mešajte kako ne bi nastale grudvice. Kuvajte smesu na srednjoj temperaturi dok ne postane gusta i dobro skuvana, oko 5 minuta.

Palentu ostavite da se ohladi pre nego što je poslužite bebi.

Prednosti kukuruzne palente za bebe:

Kukuruzna palenta ima brojne prednosti kada je u pitanju ishrana:

Kukuruzno brašno je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima koji su bitni za rast i razvoj bebe. Takođe, palenta je lagana hrana koja se lako vari, što je važno za bebinu osetljivu probavu.

Ako se otkrije da bebac ima intoleranciju na gluten ili celijakiju, kukuruzna palenta je odlična bezglutenska alternativa. Pored toga, palenta može pomoći u regulisanju varenja kod beba, sprečavajući zatvor kod beba.

Kada davati palentu bebi?

Pre nego što uvedete u bebinu ishranu, važno je da se posavetujete sa pedijatrom. Palentu možete uvesti kada beba dostigne uzrast od šest meseci. U tom periodu, bebin probavni sistem je dovoljno razvijen da vari čvrstu hranu poput palente. Međutim, svaka beba je drugačija, te je važno pratiti signale koje vam beba šalje i uvoditi palentu prema njenim potrebama.

Recepti za palentu za bebu

a) Palenta i jabuka:

Sastojci:

  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 1 šolja vode
  • 1 jabuka (oguljena, očišćena i iseckana na male komadiće)

Uputstvo:

Pripremite palentu prema osnovnom receptu. Kada palenta bude gotova, dodajte iseckane komadiće jabuke i dobro promešajte. Ostavite da se ohladi i poslužite bebi.

b) Palenta i bundeva:

Sastojci:

  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 1 šolja vode
  • ½ šolje pirea od bundeve

Uputstvo:

Pripremite palentu prema osnovnom receptu. Kada bude gotova, sipajte pire od bundeve i promešajte. Neka se ohladi, a zatim dajte bebi.

c) Palenta za bebe sa voćem

Sastojci:

  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 1 šolja vode
  • Izabrano voće (npr. banane, jagode, kruške) - oljušteno i izrendano

Uputstvo:

Pripremite prema osnovnom receptu. Pošto spremite, dodajte voće i promešajte.

Kada se ohladi dajte bebi.

d) Palenta za bebe sa jajima:

Sastojci:

  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 1 šolja vode
  • 1 jaje

Uputstvo:

Spremite prema osnovnom receptu. Kada bude gotova, odvojite jedno belance od žumanceta. Dodajte žumance u palentu i promešajte. Zasebno umutite belance i dodajte u palentu. Kada se ohladi dajte bebi.

Uvođenje palente u bebinu ishranu može biti odličan način da beba dobije raznovrsne i hranljive obroke. Palenta za bebe je laka za pripremu i pruža brojne prednosti za bebin rast i razvoj. Kroz jednostavne recepte možete kombinovati različite ukuse i hranljive sastojke bebinom obroku.

Pratite bebine reakcije na novu hranu i konsultujete se sa pedijatrom pre uvođenja novih namirnica. Takođe, obratite pažnju na kvalitet sastojaka koje koristite, neka budu sveži i prikladni za bebu.

Uz pravilnu pripremu, palenta za bebe može biti sjajan dodatak ishrani. Neka vaša beba uživa u novim ukusima koje palenta može ponuditi, a vi ćete biti zadovoljni što pružate zdrave i ukusne obroke svom mališanu.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara